Migreren van Magento 1 naar Magento 2 | Wel of geen Magento 2 migratie?

formulier

Met de ontwikkeling die stil staat en het aangekondigde einde van de officiële ondersteuning, lijkt het einde in zicht voor Magento 1. Er bestaat nog een hoop onduidelijkheid bij Magento 1 webshop eigenaren, gezien de diversiteit aan vragen die dagelijks aan ons worden gesteld. Wat zijn de risico’s als ik mijn Magento 1 webshop laat draaien? Wat zijn de voordelen van Magento 2? Hoeveel kost een migratie van Magento 1 naar Magento 2? Is mijn Magento webshop groot genoeg voor de migratie? Kunnen we nu beter het Magento 1 of 2 systeem gebruiken voor onze Magento-projecten, of juist een heel ander systeem? Met dit artikel over 'de meest gestelde vragen over de migratie van Magento 1 naar Magento 2' willen we de eventuele noodzaak voor deze migratie proberen te verduidelijken. In dit artikel geven we antwoorden op de meest gestelde vragen over deze migratie.

Magento 1 de nieuwe generatie webshop

Het Magento 1 systeem werd meer dan 10 jaar geleden gelanceerd. Destijds luidde het de nieuwe generatie webshops in. Een stabiel, betrouwbaar systeem met een geavanceerde architectuur en enorm veel functies. Functies die konden worden ingesteld zonder dat je de core hoefde te wijzigen, en er was een enorm aanbod gratis en betaalde modules beschikbaar. Mede hierdoor omarmden duizenden developers en agencies het systeem.

Magento 1 community en enterprise edition

De gratis Magento 1 Community-edition is geschikt voor kleine en middelgrote webshops. Voor grotere webwinkels zijn voor zowel de Community versie als de Enterprise versie te gebruiken met de nodige aanpassingen en optimalisaties. De afgelopen tijd zijn de kosten voor het onderhouden van een Magento 1 webshop gestegen. Dit is vanwege de noodzaak om bepaalde wijzigingen door te voeren, denk aan GDPR en security patches, waarvoor je ontwikkelaars nodig hebt.

Magento 2 nieuwe standaard in e-commerce wereld

Magento 2 werd uitgebracht in 2015, maar stond tot de release van versie 2.2 in 2017 bekend als instabiel. Met de komst van het ‘Magento community engineering program’ verbeterde de stabiliteit snel, omdat externe ontwikkelaars en agency’s bugfixes en toevoegingen konden doen aan de core.

Wat zijn de voordelen van Magento 2?

Wat is het voordeel van een webshop op het Magento 2 systeem voor de webshop eigenaar? Welke verbeteringen zijn er ten opzichte van M1? Goede vraag, in willekeurige volgorde is dit een snellere responstijd voor winkelwagen- en checkout-pagina’s, meer orders verwerken op dezelfde hardware, omgang met grote orders, producten en lange klanten lijsten is sterk verbeterd. Verder is er een bijna directe server respons bij het bekijken van de catalogus, zijn er meerdere lagen van beveiliging en is er meer ondersteuning voor gebruikers die tegelijk actief zijn in de back-end. Ook voor de gebruikers zijn er diverse voordelen, zoals o.a. de mogelijkheid om geautomatiseerd te testen, gebruiksvriendelijk beheerpanel, verbeterde check-out en snellere laadtijden.

Doelgroep Magento 2

Mede door de overname van Magento door Adobe in juni 2018, lijkt M2 op weg naar de bovenkant van de markt. Om een ​​succesvolle Magento 2 webwinkel te runnen zijn flinke investeringen nodig. Denk hierbij aan hostingkosten, personeelskosten en hogere kosten voor modules. Ook is de hoeveelheid framework-code (frontend- en backend-code) in Magento 2 flink toegenomen. De inspanning om een professionele Magento 2 webshop te implementeren en runnen wordt in veel gevallen onderschat, zeker ook vanwege de toename in het aantal technologieën, van totaal 5 (ZendFramework 1, PHP, XML, MySQL, Prototype JS) naar totaal 15 technologieën (ZendFramework 1, ZendFramework 2, Symfony, PHP, Knockout.js, RequireJS, PHPUnit, XML, MySQL, Prototype JS, Composer, Varnish, jQuery, LESS, Redis).

 

Het gebruik van Magento 2 raden wij af voor kleinere webshops zonder eigen ontwikkelteam(s). Om op basis van Magento 2 een stabiele, effectieve webwinkel met hoge prestaties te implementeren, heb je -vanwege de complexiteit van Magento 2- een goed team nodig. Dit team dient te bestaan uit een backend developer, frontend-developer, infrastructuur/ Devops, project manager, UX/UI designer en een e-commerce manager.

Gevolgen end of support Magento 1

Het einde lijkt in zicht voor Magento 1 met de aankondiging dat de officiële ondersteuning per 2020 zal stoppen. Welke gevolgen heeft dat, en waar dien ik rekening mee te houden? De twee belangrijkste gevolgen zijn dat er geen nieuwe beveiligingspatches meer komen, wat de veiligheid van de webshop beïnvloed. En er zal geen naleving van de belangrijke PCI-DSS beveiligingsstandaarden meer worden gegeven. Als je als webwinkel de betalingsgegevens rechtstreeks beheert, vragen creditcardmaatschappijen hierom.

Wat te doen als je een webshop hebt draaien op Magento 1?

Bepaal allereerst of je over voldoende budget beschikt om de migratie te doen. De enorme hoeveelheid code en bijbehorende complexiteit van Magento 2, vraagt om specifieke Magento kennis. Wanneer de migratie naar Magento 2 -om wat voor reden- (nog) niet mogelijk is, dan zijn er een aantal alternatieven:

·      Even wachten, Magento 1 is nog veilig tot halverwege 2020;

·      Gebruik maken van Magento LTS;

·      Kiezen voor een alternatief webshop systeem, zoals Shopware, met zijn eigen voor- en nadelen;

·      Gaan voor een minder flexibelere SaaS webshop, zoals Shopify. Waarbij hosting en de stabiele performance standaard zijn inbegrepen.

 

Uit ervaring blijkt dat een grote groep Magento 1 shops vaak zeer specifieke custom features heeft ontwikkeld, in lijn met hun business. Een migratie naar een SaaS shop lijkt in dat geval geen ideale optie vanwege de beperkte flexibiliteit, daarentegen is een migratie naar Magento 2 weer wat duurder.

Verhouding Magento 1 en Magento 2 webshops

De verhouding Magento 1 versus Magento 2 is 6:1. Grofweg 6% van alle naar schatting 230.000 Magento websites gebruiken inmiddels Magento 2 software, of een meer recentere versie. Het overgrote deel, wereldwijd ruim 115 duizend webshops, draait momenteel nog op Magento 1 versie 1.9. De komende tijd zal er daarom naar alle waarschijnlijkheid een grote migratiegolf ontstaan, waardoor Magetrain en andere bureau’s die migraties uitvoeren, het erg druk krijgen. Begin daarom alvast met het inplannen van de migratie.

Wel of geen migratie naar Magento 2?

De migratie van Magento 1 naar Magento 2, is met name zinvol voor de grotere webwinkels, met een jaarlijkse omzet van minimaal 7 cijfers. Om succesvol te migreren heb je namelijk voldoende budget nodig en tijd nodig, o.a. vanwege hostingkosten, personeelskosten en hogere kosten voor modules.

Eerste stappen naar Magento 2 zijn uitdagend

De migratie is geen kwestie van een simpele update, maar je dient grote delen van de shop opnieuw te implementeren. De enorme hoeveelheid code en bijbehorende complexiteit maakt de eerste stappen naar Magento 2, behoorlijk uitdagend. Om het nog maar niet te hebben over de sterk variërende kwaliteit van de kerncode. Alleen als de ontwikkelingsrichtlijnen strikt worden gevolgd, kun je de functies van Magento 2 verder ontwikkelen en aanpassen. De verhoogde kwaliteitsnormen van Magento 2 leiden tot langere ontwikkeltijden.

Benodigde kennis en ervaring voor migratie naar magento 2

Je hebt (intern) voldoende kennis nodig, niet alleen de developers dienen kennis en ervaring met Magento 2 te hebben. Grote webshops hebben de benodigde kennis en resources zelf in huis en kunnen de migratie voor een groot deel zelf uitvoeren. Veel bedrijven huren (tijdelijk) een of meer Magento specialisten in, via bijvoorbeeld Magetrain. De beloning van een succesvolle migratie naar Magento 2 is een zeer concurrerende webshop, die gemakkelijk de komende 5 tot 10 jaar meegaat.

Drie onderdelen van de Magento 1 naar 2 migratie

De migratie naar Magento 2 bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn: datamigratie, extensies, thema’s en maatwerkcode.

Datamigratie

Datamigratie is het omzetten van de data in Magento 1 naar Magento 2. Magento heeft een migratietool ontwikkeld voor de datamigratie. Met deze tool kun je de belangrijkste data van de database met de Magento 1-data omvormen naar Magento 2-data. De migratietool geeft de voorgang duidelijk weer, en werkt snel. De tool zet in een paar minuten ruim 25.000 klanten over en per uur tot wel 300.000 producten.

Extensies

Developers en agency’s van over de hele wereld ontwikkelen Magento 1 (en Magento 2) extensies. Deze extensies worden gebruikt voor webwinkels over de gehele wereld. Met een extensie kun je klanten geautomatiseerd een e-mail te sturen 14 dagen na de aankoop van een product, om hen te vragen een beoordeling van de gekochte producten. Dit is een van de voorbeelden van een extensie. Het is niet mogelijk om de Magento-extensies over te nemen naar Magento 2. Magento heeft een marktplaats gelanceerd waar veel van de Magento 1-extensies zijn vernieuwd naar Magento 2. Magento doet een controle op de extensies voordat deze via de marktplaats verkocht mogen worden.

Thema’s en maatwerkcode

Naast de extensies zijn ook de thema’s van Magento 1 zijn niet over te nemen naar Magento 2.

Wat is Magento? Wat is een migratie?

Magento is een e-commerce-platform dat is overgenomen door Adobe. Er zijn twee versies beschikbaar, namelijk Magento Open Source en de betaalde Magento Commerce versie. Een migratie is het zorgvuldig overzetten van data, extensies, thema’s en maatwerk code uit het oude systeem (Magento 1) naar het nieuwe systeem (Magento 2).

Migratie van Magento 1 naar Magento 2

In 6 stappen van Magento 1 naar Magento 2 migreren

Elke migratie is uniek en klantspecifiek, maar grofweg is de migratie van Magento 1 naar Magento 2 op de delen in zes stappen.

1.     Magento 2-migratieplan opstellen;

2.     Inrichten Magento 2 omgeving;

3.     Datamigratie;

4.     Nieuwe Magento 2 thema ontwikkelen;

5.     Magento 2-extensies integreren;

6.     Eventuele maatwerk en/of onderdelen toevoegen.

De migratie is een keuze en mede afhankelijk van beschikbare tijd, budget, omzet en kennis

Magento is een stabiel, modern maar complex shop systeem, dat de laatste tijd grote stappen heeft gezet op het gebied van functionaliteit en met het oplossen van ‘bugs’. Voor webwinkels met een bepaalde omvang, is een migratie naar Magento 2 zinvol. Als je de migratie wilt gaan doen, dan is het belangrijk om deze nu al in te gaan plannen. Zo voorkom je paniek en onnodig lange wachtrijen bij Magetrain en andere agency’s. Plan voldoende tijd en budget in voor de migratie, en probeer altijd developers in te huren met Magento 2 kennis en ervaring. In veel gevallen adviseren we kleinere webwinkels (nog) niet te migreren. Bekijk daarom de alternatieven, lees onze Migratie dienstverlening of neem contact op met Magetrain.

Contactformulier

Vragen of opmerkingen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Voer bovenstaande code in

Over ons

Magetrain detacheert developers en e-commerce specialisten bij bedrijven in de Randstad, en ondersteunt klanten op momenten waarbij specifieke development kennis ontbreekt.

Dagelijks ondersteunen onze developers en e-commerce specialisten het succes van onze opdrachtgevers. Magetrain biedt e-commerce professionals een unieke mix van uitdagende projecten en werken met de nieuwste technieken, samen met gezellige collega's.

Onze medewerkers staan centraal, zo geven we ruimte voor o.a. side-projects, thuiswerken, werken met de nieuwste technologieën en onbeperkte studie mogelijkheden. Onze medewerkers onderscheiden zich door expertise, enthousiasme en drive om door te leren.

Benieuwd naar onze werkwijze en opdrachten? Wij komen graag met je in contact! Laat je CV achter via een 'open sollicitatie', bel 010 - 3075971 of plaats een terugbelverzoek.

We zijn altijd op zoek naar developers en e-commerce specialisten!